فـرآورده طـب سنتـي ايـران:
سـاشــه پــودری بـه دانـه و بـارهنــگ، از فـرآورده هــاي طـب سنتـي ايـران بــوده و از گيــاه “بـه”، بــا نـــام علمــی Cydonia oblongata و بـارهنـــگ بـا نــام علمــی Plantago major تشكيــل می شـود.
خـاصيـت درمـانـی:
طبـق کتـاب قانـون جلـد دوم صفحـه 259، زبـری گلــو را از بیــن می بــرد و قصبــه الریـه را نرمـش می بخشـد.
دانه به
داخـل میـوهی “بـه” دانههـایی به رنـگ قهـوهای یـا قهـوهای تیـره وجـود دارد. “دانـه بـه” عـلاوه بـر ویتـامیـن هـای A و C؛ سـرشـار از ویتـامیـن هـای گـروه B؛ مـواد معـدنـی ماننـد پتاسیـم، کلسیـم، فسفـر، منیزیـم و قندهـا می باشد.
علاوه بر این حاوی مـاده ای به نـام موسیـلاژ است کـه بـرای اهـداف دارویی مفیـد است. درصد زیـادی از موسیــلاژ در پوشش دانــه یافت می شود.
این دانههــا منبع بسیار خوبـی از موسیــلاژ (لعـاب) هستنـد و حــدود 20 تا 22 درصــد وزن دانــه را لعاب روی آن تشکیل میدهــد. دانههــای “بـه” به دلیل وجود لعاب، در رفع التهابـات مخـاط هــا، سرفه و گرفتـگی صدا نقش بسزایی دارند.
“دانـه بـه” دارای خواص ضد باکتریایی قـوی نیـز اسـت و می توان از آن برای رفع بوی بد دهـان، گلـو درد و آفـت هـای دهـان استفاده کرد.
علاوه بر این مقالات ثابت کرده اند که “دانـه بـه” برای درمـان اختلالات حساسیتی و آلرژیـک نیز کاربرد دارد. همچنین بسیـاری از فواید مربوط بـه “دانـه بـه” را می توان به منبع غنـی آنتی اکسیدان این میـوه نسبت داد. آنتـی اکسیـدان هـا التهاب را کـاهش می دهنـد و از سلـول هـا در برابـر آسیـب رادیـکال هـای آزاد کـه مولکول هـای ناپایـدار هستنـد محـافظت می کنند.
برخـی تحقیقات نشـان می دهـد کـه برخـی از آنتـی اکسیـدان هـای موجـود در “بـه”، از جمله فلاونول هـا مانـنـد کوئرستین و کامفرول، التهاب را کـاهش داده و در برابر بیماری هـای مزمـن ریوی محافظت می کنند. “دانـه بـه” در تقویـت سیستـم ایمنـی نیـز موثـر اسـت.
همانطور که اشاره شد چندین مطالعه نشان می دهند کـه “دانـه بــه” دارای خـواص ضد باکتریایی است که ممکن است به جلوگیری از رشد بیش از حـد برخـی باکتری هـای مضر مانند E.coli و S.aureus کمک کنـد. عـلاوه بر این، حـاوی ویتامیـن C است که برای یـک سیستم ایمنی سالـم و کارآمـد ضروری است.
همچنین “دانـه بـه” بخشی از نیاز روزانه به فیبر را تامین می کند. دریافت فیبر کافی از باکتری های سالمی که در دستگاه گوارش زندگی می کنند، که در مجموع به عنوان میکروبیوم روده شناخته می شوند، حمایت می کنـد.
حفـظ میکروبیوم مفیـد روده التهاب را کـاهش می دهـد و مقاومـت در بـرابـر عفونـت هـای باکتری های مضـر را بهبـود می بخشد. همچنیـن “دانـه بـه” حـاوی موسیـلاژ، گلیکوزیـدهـای سیانوژنیـک (آمیگدالین)، روغن هـای ثابـت و تانن می باشد، “دانـه بـه”، به علـت داشتن موسیلاژ بـرای درمـان برونشیت و زخـم هـای دهـان، گلـو و التهـاب حلـق و لثـه و بعنـوان دهانشویـه طبیعـی عمـل می کند، همچنین خاصیـت ضد باکتـری، ضـد ویـروس و خاصیت قابض جهـت رفــع اسهـال کـودک بکـار می رود.
بارهنگ
بارهنگ حـاوی ایرویـدوئیـد، فـلاونـوئیـد، تـانـن، اسیـد هـای گیـاهـی، مـوسیـلاژ، آلکـالوئیـد، امینـو اسیـد، کربـوهیـدرات، گلیکوزیـد می باشد.
اثـر درمـانـی در برونشیت مزمـن و به واسطه Apigenin موجود در گیاه خاصیت ضـد التهابی و مـدر است. پس از قرار دادن در آب لعابی خـارج می گردد که بعنـوان نرم کننده سینه، رفـع درد گلـو و گرفتگـی صـدا موثـر است.
شـرایـط نگـهـداری:
در صـــورت نـگهـداری در دمـای کمتـر از 30 درجـه سانتـی گـراد و دور از نــور بـه مــدت 2 سال پـایدار است.فرآورده را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
بستـه بنـدی :
این فـرآورده به صـورت ساشـه 5 گرمی به تعـداد 10 عدد به همراه يـك بروشور داخـل يك جعبه قرار مي گيـرد.
نحوه مصرف
2-3 بـار در روز هـر بــار 1 سـاشـه روتاراموند را داخـل یـک استـکـان آب جــوش ریختـه و بعــد از 5 تا 10 دقیقـه جرعـه جرعـه ميـل شـود.
عوارض جانبی:
در صـورت استـفاده از مقـدار توصيـه شـده هيچگونـه عـوارض جـانبـي مشـاهـده نشـده اسـت مگـر در كسانـي كـه نسبـت بـه مـواد بكار رفتـه در فرآورده حساسيـت داشتـه باشنـد.
مـوارد عـدم مصـرف و نكـات قابـل توصيـه:
- افرادی کـه به، “دانـه بـه”حسـاسیـت دارنـد از مصرف فـرآورده خـودداری نماینـد.